Picture as a graphical object and why do we need composition

06 December 2018

В края на предишната публикация стигнахме до извода, че снимката трябва да бъде разглеждана като самостоятелен графичен визуален обект, който въздейства чрез визуални средства, а не чрез характеристики, присъщи на реалността. Сега ще се задълбочим малко повече в тази тема, ще хвърлим светлина върху въпроса какво е композиция и защо ни е необходима, както и ще изредим някои методи за борба с изброените в предишния пост проблеми.  


(...)

Categories:
Share: , ,

Why not every beautiful place makes a good picture

26 November 2018

Случвало ли ви се е някога да стоите ентусиазирани пред величествена гледка и да правите кадър след кадър, а само няколко дена по-късно, когато разглеждате снимките си на компютъра да установите, че на снимка изобщо не изглежда толкова впечатляващо като на живо? Ако това ви звучи познато, продължете с четенето - в следващите редове ще се опитам да обясня причините, поради които не всяка впечатляваща и красива гледка води до добра снимка.(...)

Categories:
Share: , ,

Lecture "Composition in Landscape Photography"

21 March 2018

Живеем във време, в което техниката е издигната в култ. По фотографски форуми, блогове и сайтове се вихрят ревюта и сравнения на фотоапарати и обективи, а фотографите тръпнат в очакване на новия модел, който да разреши всичките им проблеми. Сякаш всички забравят, че фотографията може да бъде изкуство и има креативна страна, която е много по-важна от техническата, но въпреки това е оставена някъде на заден план. Тази страна се състои в умението да виждаш и да композираш (...)

Categories:
Share: , ,

Paja grass tussocks - story and analysis

05 April 2017

Paja grass tussocks

The place shown on this picture is located on 3900m altitude in Chilean Altiplano, about 20km from the village of Socaire and 100km from San Pedro De Atacama. I came here by bus to Toconao and then hitchhiking for the rest of the distance. My plan was to acclimatize for 1 day in Socaire, but the Chilean couple that picked me up was going to Lagunas Altiplanicas, so I (...)

Categories:
Share: , ,