Lecture "Composition in Landscape Photography"

21 March 2018

Живеем във време, в което техниката е издигната в култ. По фотографски форуми, блогове и сайтове се вихрят ревюта и сравнения на фотоапарати и обективи, а фотографите тръпнат в очакване на новия модел, който да разреши всичките им проблеми. Сякаш всички забравят, че фотографията може да бъде изкуство и има креативна страна, която е много по-важна от техническата, но въпреки това е оставена някъде на заден план. Тази страна се състои в умението да виждаш и да композираш видяното в завършен кадър. Именно това умение дава възможност да откриеш красота дори в привидно невпечатляващи сцени, да извлечеш есенцията им и да я пресъздадеш в красиви кадри, достойни да бъдат наречени изкуство. Независимо от мястото, независимо от техниката. И обратното - без това умение нито скъпата техника, нито впечатляващите места ще помогнат на снимката да изпъкне сред океана от други подобни.

Настоящата лекция е насочена към тази креативна част на фотографията. Чрез нея искам да Ви предам знания за принципите в композицията, начините по които аз ги прилагам докато снимам, както и да ви помогна в развитието на умението да виждате. Далеч съм от мисълта, че един ден е достатъчен - това са знания и умения, които се усвояват и развиват цял живот, но със сигурност тази лекция би помогнала за скъсяването на Вашия път към добрите пейзажни снимки.

Програма:

- Цели на пейзажната фотография
- Елементи на дизайна и композицията
- Цвят и цветна хармония
- Формат на кадъра
- Фокусни разстояния
- Типове светлина
- Метеорологични условия и сезони
- Обекти и локации
- Естетика на пейзажния кадър
- Стратегии за снимане, вътрешно състояние
- Често допускани композиционни грешки
- Обработка на кадрите - нужда, цели и методи
- Анализ и критика на снимки на участниците


Лекцията е подходяща за участници с всякакво ниво, защото засегнатите теми не изискват сериозен предишен опит и могат да бъдат добра база за насочване на усилията в правилната посока - а именно към креативната част на фотографията. Напредналите също могат да извлекат ползи, защото голяма част от засегнатите теми отразяват моето виждане и интерпретация, а човек винаги може да научи нещо от чуждия опит. 

Технически аспекти като сравнения и избор на камера и обективи, определяне на експозицията, и разбор на конкретни настройки, при които са правени примерните снимки няма да бъдат обект на разговорите ни. Повечето от тази информация е лесно достъпна в интернет, а друга част от нея е прекалено зависима от конкретни условия и не смятам, че има полза да бъде обсъждана.

Лекцията ще се проведе в София на 21 април, събота,
от 10:30 до 19:00 часа

Залата се намира на адрес:
“Княз Борис” No.73 (в центъра на София, на около 5 минути пеш от метростанция Сердика)

 https://www.google.bg/maps/place/ul.+%22Knyaz+Boris+I%22+73,+1000+Sofia+Center,+Sofia/@42.6940604,23.3157732,17z/data=!3m1!4b1!4m5!3m4!1s0x40aa856c82de9ac5:0x5c49da9b940dbc04!8m2!3d42.6940565!4d23.3179619?hl=enЦената за участие е 50 лева.
Краен срок за записване 15 април
Начинът и времето за заплащане ще бъдат уточнени допълнително със записалите се.

Categories:
Share: , ,

No Comments

Closed for comments.